Wat doet een letselschadebureau ?
In een letselschadebureau werken letselschadeadvocaten, letselschadejuristen of letselschadespecialisten. In principe mag iedereen een letselschadebureau starten en zich letselschade specialist noemen. In ieder geval helpt een letselschadebureau slachtoffers van letselschade bij het bepalen van de schade en het het claimen van een schadevergoeding.
Een letselschadebureau kan ervoor zorgen dat (al) uw schade wordt vergoed. Alle lichamelijke, geestelijke en materiële schade die door een ongeval is veroorzaakt. Al deze schade tezamen noemen we letselschade. Bekijk voor het begrip Letselschade deze pagina Wat is letselschade.
Verschil letselschadeadvocaat, letselschadejurist en letselschadespecialist
Is een letselschadespecialist tevens advocaat, dan betekent dat dat de advocaat tenminste een juridische opleiding heeft afgerond en de driejarige Beroepsopleiding Advocatuur heeft afgerond. De titel advocaat is beschermd. Die mag alleen worden gevoerd als iemand voldoet aan alle eisen van de Nederlandse Orde van Advocaten.
Een letselschadespecialist kan ook een jurist (niet advocaat) zijn. Een jurist is normaliter iemand die een juridische opleiding heeft afgerond. Jurist is geen beschermde titel, dus iedereen mag zich jurist noemen. In de praktijk zal de jurist in kwestie een opleiding rechten (HBO of universitair) hebben afgerond. Maar ook iemand zonder een juridische opleiding en die geen enkele ervaring heeft mag zich jurist noemen.
Een letselschadespecialist kan derhalve ook een niet-jurist zijn. In dat geval raden wij u aan om na te gaan of de betreffende letselschadejurist voldoende kennis en ervaring heeft. Het is altijd verstandig professionele en deskundige hulp in te schakelen
Een letselschadeadvocaat kan procederen bij de Rechtbank, een “gewone” jurist (niet advocaat) mag dit niet. Het kan nuttig zijn om een letselschadeadvocaat in te schakelen in die gevallen waarin waarschijnlijk bij de Rechtbank geprocedeerd zal gaan worden.
Het verschil tussen een advocaat en een jurist is dat de advocaat een geheimhoudingsplicht heeft. Ook is een advocaat gebonden aan gedragsregels en moet een advocaat jaarlijks een bepaalde hoeveelheid opleidingspunten behalen. Een jurist heeft deze verplichtingen niet.
Procederen bij de Kantonrechter ?
Als je gewond bent geraakt bij een auto-ongeluk of iets anders en de schade is niet meer dan €25.000, dan kun je een speciale procedure beginnen. Dit heet een dagvaardingsprocedure voor letselschade. Je begint deze procedure door de andere persoon te laten oproepen om voor de kantonrechter te verschijnen. Dit heet dagvaarden.
Je kunt zelf een dagvaarding maken voor de kantonrechter, of je kunt iemand anders vragen om dit voor jou te doen, zoals een rechtsbijstandverlener, advocaat of jurist.
Gaat het om een schadebedrag van meer dan € 25.000? Dan start u een procedure bij de Rechtbank. U bent verplicht om een advocaat in te schakelen.
Wie betaalt de kosten van een letselschadeadvocaat of letselschadejurist ?
Het is belangrijk om te weten dat een letselschadespecialist gratis een letselschade kan claimen. De rechtsbijstandskosten worden betaald door de verzekeraar. Wij gaan er hierbij wel vanuit dat de veroorzaker van de schade verzekerd is.
Letselschadeadvocaten vindt u onder Letselschade Advocaten
Letselschadebureaus vindt u onder Letselschadebureaus.